Inmiddels hoeven we niemand meer te vertellen dat we aan de slag moeten met duurzame inzetbaarheid binnen organisaties. Maar wat betekent duurzame inzetbaarheid eigenlijk? Is een fruitmand neerzetten voldoende of is er meer nodig?
Binnen veel organisaties is het verzuim relatief hoog maar veel werkgevers tasten in het duister hoe ze dat kunnen verbeteren. Ook bij organisaties waar het verzuim laag is of stabiliteit vertoont is werk aan de winkel. Er is geen enkele reden om te denken dat dat automatisch ook zo zal blijven aankomende jaren. Preventie is het “toverwoord” hierin!
Afgelopen maanden sprak ik als eigenaar van VitaMasters meer dan 100 eigenaren, HR adviseurs en professionals op het gebied van vitaliteit en werd mij 1 ding duidelijk…. Werkgevers werken op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid erg fragmentarisch, adhoc en gericht op daadwerkelijk verzuim i.p.v duurzaam,strategisch en preventief.
Natuurlijk helpen losse flodders iets, maar effectief en duurzaam zijn ze niet. Zonder rode draad en (strategisch) plan van aanpak mis je uiteindelijk alsnog de boot.
Meten = weten, zeker als het gaat om vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. “Dit zou te allen tijde het startpunt moeten zijn”, aldus eigenaar van VitaMasters Theo van den Dungen.
Het Preventief Vitaal Onderzoek van VitaMasters is daarin een mooi instrument. Het PVO is een vrijwillig onderzoek dat in totaal ongeveer 2 uur in beslag neemt. Het onderzoek omvat verschillende onderdelen waaronder vragenlijsten, fysieke testen en een gesprek met een vitaliteitsadviseur. In dit gesprek komen ook onderdelen aan bod die niet altijd ter tafel komen tussen werkgever en werknemer. Aan dit onderzoek zit ook direct advies gekoppeld en mits nodig een uiterst effectief plan van aanpak.
Sommige werknemers zullen eerst sceptisch zijn als je dit introduceert. Is dit wel anoniem? Wat doen ze met de uitkomst? Vaak realiseren werknemers zich dat dit een mooie kans is om inzicht te krijgen op hoe hij/zij ervoor staat en goede tips/adviezen te krijgen van een professional om vitaal door het leven te gaan.
Werkgevers weten zo exact op macro-niveau hoe vitaal en veerkrachtig de organisatie is en welke maatregelen nodig zijn. Hier kun je dan met (externe) hulp heel gericht op anticiperen. Een plan van aanpak en interventie zouden in alle gevallen een onderdeel moeten zijn van een strategisch jaarplan gericht op vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.
Medewerkers krijgen tijdens het gesprek met een vitaliteitsadviseur te horen hoe ze ervoor staan en hierbij direct adviezen en waar van toepassing een toegankelijk plan van aanpak op maat. Hierdoor is een Preventief Vitaal Onderzoek een uitstekend uitgangspunt voor zowel werkgever als werknemer. Heel gericht te werk gaan zal de vitaliteit binnen de organisatie verhogen, verzuim verlagen, productiviteit en werkplezier verhogen.
Ben je werkgever, werknemer of vitaliteitsprofessional en wil je het Preventief Vitaal Onderzoek inzetten voor jouw strategische doeleinden dan komen we natuurlijk graag in gesprek hierover. Interesse kun je kenbaar maken door ons een mail te sturen op info@vitamasters.nl
“Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden”